کاربرد چوب در ساختمان سازی

اجرای ساختمان
کاربرد چوب در ساختمان سازی

کاربرد چوب در ساختمان‌ سازی بسیار گسترده و قابل‌توجه است؛ به‌طوری‌که به‌عنوان یک متریال لوکس در نظر گرفته می‌شود. باتوجه‌به مشکلات محیط زیستی، محدودیت‌هایی در قطع درختان وجود دارد؛ ازاین‌رو استفاده از چوب در نما و دکوراسیون داخلی ساختمان، یک مزیت محسوب می‌شود. باتوجه‌به استفاده‌های گسترده از چوب‌های صنعتی مانند: ام‌دی‌اف، چوب پلاست، ترمووود و... . مشکلاتی که در حوزه محیط‌زیست، اکوسیستم و نابودی درختان وجود داشت، کمتر از گذشته شده است؛ البته باید در نظر گرفت که استفاده از ترمو وال این محصولات بسیار رایج‌تر است.

می‌توان نتیجه گرفت که یادگیری در مورد چوب‌های مختلفی که در صنعت ساختمان‌سازی مورداستفاده قرار می‌گیرند، به شما کمک شایانی در انتخاب مصالح ساختمانی می‌کند.

انتخاب مناسب چوب در ساختمان‌ سازی

زمانی که می‌خواهید چوب مناسبی برای استفاده در ساختمان انتخاب کنید، باید به عوامل زیر دقت کنید:

  • استحکام بالا
  • جهت الیاف چوب
  • رنگ چوب
  • بافت چوب
  • مقاومت در برابر قارچ یا حرارت
  • میزان رطوبت چوب

کاربرد چوب در ساختمان سازی2

چوب، یک متریال خوب برای ساختمان‌سازی

باتوجه‌به پرطرف‌دار شدن استفاده از چوب در ساختمان، در اینجا به بررسی ویژگی‌های مثبت این محصول برای استفاده در صنعت ساختمان‌سازی خواهیم پرداخت.

۱. کاربرد آسان چوب در ساختمان سازی

چوب برخلاف فولاد که فرایند تولید پیچیده‌ای دارد، به‌راحتی در دسترس است. پس به نظر معقول است که از این محصول استفاده شود. همچنین نگهداری از خانه‌های چوبی هزینه خاصی ندارد و می‌تواند صرفه‌جویی در درازمدت را به ارمغان بیاورد.

۲. مقاومت در مقابل آتش

شاید فکر کنید که چوب طعمه خوبی برای آتش است؛ اما باید بدانید که چوب یک سازوکار دفاعی طبیعی دارد که امکان سالم ماندن یک سازة چوبی در آتش را به آن می‌دهد. این نکته بسیار جالب است که چوب در ساختمان سازی می‌تواند در برابر آتش از خود مقاومت نشان دهد. در واقع زمانی که یک‌لایه از زغال‌چوب روی آن تشکیل می‌شود، به مقاومت در برابر حریق کمک شایانی می‌کند؛ این امر باعث می‌شود هسته داخلی چوب در برابر نفوذ دمای بالا مقاوم باشد.

۳. وزن سبک چوب در ساختمان سازی

یکی از ویژگی‌های خوب چوب که بسیار موردتوجه است و یکی از دلایل مهم استفاده از آن به شمار می‌رود، سبک بودن آن است. سبک‌سازی و کاهش وزن سازه‌ها، یک امر حیاتی در ساختمان‌سازی نوین است؛ و یکی از کاربردهای مهم آن، استفاده در مناطق زلزله‌خیز است؛ پس‌چوب باتوجه‌به وزن سبک خود، در این زمینه مؤثر است. همچنین می‌توان خسارات بعد از زلزله را به شکل قابل‌توجهی کاهش داد.


 

۴. عایق صوتی

شاید جالب باشد که بدانید چوب صدا و اکو را به خود جذب می‌کند و این یکی از دلایل اصلی استفاده از آن در ساختمان‌هایی است که جمعیت شلوغی در آن وجود دارند.

انواع چوب در ساختمان‌ سازی

اگر بخواهیم نگاهی کلی داشته باشیم، می‌توان گفت دو نوع چوب در صنعت ساختمان به کار می‌رود:

۱. چوب درخت‌های سوزنی‌برگ

درخت‌های سوزنی‌برگ شامل: سرو، کاج، سرخدار و نراد می‌شوند.

۲. چوب درخت‌های پهن‌برگ

درخت‌های پهن‌برگ شامل: بلوط، اقاقیا، افرا، ممرز، توسکا، راش، چنار، صنوبر و بید می‌شوند.

تفاوت درخت‌های سوزنی‌برگ و پهن‌برگ

اگر بخواهیم از زوایای مختلف به تفاوت‌های این دو نوع درخت نگاه کنیم، باید گفت که نگاه یک جنگل‌دار با نگاه یک مهندس ساختمان درباره اختلافات و تفاوت‌های این دو، کاملاً متفاوت است. ما در این بخش به دیدگاه مهندسین ساختمان خواهیم پرداخت و تفاوت استفاده از انواع مختلف چوب در ساختمان ‌سازی را برای شما شرح می‌دهیم که شامل موارد زیر است:

۱. از آن جایی که برگ سوزنی وزن کمتری دارد، پس در نتیجه سبک‌تر و نرم‌تر است. این می‌تواند نشان دهد که پروژه‌هایی ازاین‌دست اغلب مقاومت زیادی ندارند؛ ولی مشخصاً کار نجاری با آن‌ها ارزان‌تر انجام می‌شود. برای قالب‌سازی و امور نجاری، طبیعتاً آسان‌تر شکل می‌گیرند و خوش رنده تر هستند.

۲. سوزنی‌برگان سریع‌تر از پهن‌برگان خشک می‌شوند.

۳. در ایران چوب درختان سوزنی‌برگ به نام کلی نراد معروف است. از این نوع چوب به شکل مستقیم در مواردی مانند در و پنجره و کمد، و به شکل غیرمستقیم در قالب‌بندی برای بتن و همچنین به‌صورت مبل و میز و صندلی استفاده می‌گردد.

۴.  باید بدانید که مصرف نوع چوب سوزنی‌برگ بیشتر از پهن‌برگ است. استفاده‌هایی مانند: ‌   کاغذسازی، قالب‌سازی، ریخته‌گری، قالب‌سازی برای بتن، وسایل موسیقی و غیره مربوط به چوب از نوع سوزنی‌برگ است.

۵. چوب از نوع درخت‌های پهن‌برگ، دارای نقوش، رنگ‌های زیبا و متنوع هستند؛ همچنین نسبت به نوع دیگر بهتر لاک‌ و الکل می‌گیرند.

کاربرد چوب در ساختمان سازی3 

انواع چوب در ساختمان سازی و کاربرد های آن

۱. چوب راش، بهترین چوب در ساختمان سازی

این درخت چوبی با رنگ کرم مایل به قرمزی دارد، نوعی چوب نیمه‌سنگین است. این نوع چوب کاربرد ویژه‌ای در مبل‌سازی و ساخت درب و پنجره دارد. البته باید گفت که چوب راش را می‌توان بهترین چوب برای کابینت‌سازی در نظر گرفت. این نوع چوب مقاومت بالایی در برابر قارچ و باکتری دارد و همچنین به‌راحتی فرسوده نمی‌شود. اگر مراقبت مناسبی از این چوب شود، می‌تواند عمر طولانی و مفیدی داشته باشد.

۲. چوب بلوط

بسیار حائز اهمیت است که چوب در ساختمان‌ سازی دارای استحکام و مقاومت بسیار بالایی باشد که چوب بلوط هم دقیقاً از همین خصوصیت برخوردار است؛ همچنین بافت فشرده و درشتی دارد. این نوع چوب دارای مقاومت بسیار مناسبی در مقابل سائیدگی و جذب رطوبت است؛ و از آن در کاربردهایی نظیر تولید مبلمان، کف‌پوش، کابینت، انواع قفسه و... استفاده می‌شود.

 

۳. چوب ملچ

چوب ملچ یک چوب بسیار خوش‌نقش و جذاب در ایران حساب می‌شود. مهم‌ترین کاربرد آن را می‌توان استفاده از آن در صنایع روکش‌سازی عنوان کرد. استفاده‌های دیگر از این نوع چوب معمولاً در ساخت تخته چندلایه، درهای ماسیو، ادوات ورزشی و خراطی پایه‌ها و نرده‌ها است.

۴. چوب توسکا

چوب توسکا جزء چوب‌های بسیار کم‌وزن است؛ به‌طوری‌که مقاومت آن در برابر ضربه پایین است. از این چوب برای ساخت مبل و صندلی و ساخت کف‌پوش استفاده می‌شود. چوب توسکا در ساخت تخته چندلایی بخصوص لایه‌های وسطی، جعبه‌سازی، مدل‌سازی و همچنین اسکلت مبلمان کاربرد دارد. جالب است بدانید که پس از چوب راش، توسکا در مقام دوم بیشترین فروش در بازار قرار دارد.

۵. چوب افرا

درخت افرا که گونه‌های مختلفی دارد را می‌توان در جنگل‌های شمال کشور خودمان هم یافت. این نوع درخت چوبی راست تار دارد و به دلیل سختی بالای آن برای مصارفی مانند تولید کف‌پوش، دیوارپوش، تخته چندلایه، مبلمان و... به‌کار برد. می‌توان گفت که این چوب یک گزینه بسیار مناسب برای این تولیدات محسوب می‌شود و دارای رنگ جذابی بوده که معمولاً سفید مایل به کرم یا صدفی است.

سخن پایانی

در این گفتار تلاش کردیم تا مزایا و کاربردهای انواع چوب در ساختمان ‌سازی را مورد بررسی قرار دهیم. دقت کنید که هر کدام از این چوب‌ها باید در جای مناسب خود انتخاب شوند. شما می‌توانید باتوجه‌به محل زندگی؛ میزان بودجه‌ای که در اختیار دارید و می‌خواهید صرف ساختمان‌سازی کنید و سلیقه و اندیشه‌تان، از چوب آن گونه که می‌خواهید استفاده کنید.

البته باید در نظر گرفت که انواع زیادی از چوب‌های مناسب ساختمان‌سازی وجود دارند که در این متن به آن‌ها اشاره نشده است مانند: چوب روسی، زبان‌گنجشک، تبریزی، ساج، ممرز، اکومه و غیره.

باید بدانید که پیمانکاران ساختمان سازی و همچنین واحدهای تولیدی که اغلب در ساخت تجهیزات چوبی فعالیت دارند، تلاش می‌کنند از بهترین چوب‌های موجود در بازار استفاده کنند که مقاومت، طول عمر و کیفیت بالایی دارند؛ در نتیجه ما ساختمان‌هایی با طول عمر بالا و جذاب خواهیم دید.

پاسخ دهید