کابینت آنتی فینگر چیست؟ ( بررسی مزایا و معایب و سرویس)

کابینت آنتی فینگر چیست؟ کابینت آنتی فینگر یکی از ترندهای جذاب و کاربردی است که در سالهای اخیر وارد معماری داخلی بهویژه در آشپزخانهها شده است و آن را به کابینت ضد لک میشناسند. کابینت آنتی فینگر معرفی شده تا یکی از آزاردهندهترین مشکلات کابینتهای مدرن را برطرف کند؛ لکهای انگشتان دست. این کابینت به زیبایی با دکوراسیون مدرن و مینیمال، سبک نئوکلاسیک مات و فضاهای صنعتی و کانتمپورری هماهنگ است. در این مقاله از تیم طراحی داخلی هیرکاناسازه همراه باشید تا در مورد مزایا و معایب کابینت ضد لک و شیوه نگهداری و برندهای معروف کابینت آنتی فینگر گفتگو کنیم.
کابینت آنتیفینگر چیست و چرا به آن کابینت ضد لک میگویند؟
کابینتهای Anti-Fingerprint از ورقهایی با روکشهای مات و نانو ساخته شدهاند تا در برابر تماس دست مقاوم باشند و اثر انگشت و لکه چربی روی آنها باقی نماند یا به سختی دیده شود. این کابینتها حتی اگر لکدار هم شوند بهراحتی و بدون نیاز به شویندههای قوی تمیز میشوند و به همین دلیل به آنها کابینت ضد لک گفته میشود.
اما تکنولوژی ساخت کابینت ضد لک چیست؟ روکشهای آنتی فینگر معمولا از جنس لمینت مات، FENIX یا PVC مخصوص هستند که سطحشان با فناوریهایی مانند فناوری نانو پوشش داده میشود. این پوشش خاصیت ضد چربی، ضد گرد و غبار و ضد اثر انگشت دارد و اغلب مات است و در نور زیاد هم اثر انگشت را نشان نمیدهد. در مدلهای پیشرفته کابینت آنتی فینگر از برندهای معروف از روکشهای FENIX یا PET نیز استفاده میشود که مقاومت بسیار بالایی نسبت به خراش و حرارت دارند. کابینت آنتی فینگر به دلیل مقاومت بالا در برابر انواع لک و اثر انگشت در دفاتر اداری، رستورانها، کافیشاپها، سرویسهای بهداشتی لوکس و کلینیکها و مطبها استفاده میشود.
فرآیند تولید کابینت ضد لک چگونه است؟
برای ساخت کابینت ضد لک دو عامل اصلی تعیینکننده هستند؛ متریال پایه و نوع روکش. در این بخش به تحلیل مواد اولیه در فرآیند ساخت کابینت ضد لک و انواع روکشها میپردازیم و برندهای مطرح جهانی را زیر ذره بین میگذاریم:
در ابتدا به متریال پایه در فرآیند ساخت کابینت ضد لک میپردازیم:
MDF (Medium Density Fiberboard)
اگر میخواهید بدانید اصلیترین متریال در ساخت کابینت آنتی فینگر چیست، باید بگوییم فیبر چگالی متوسط یا همان MDF است. MDF به دلیل داشتن سطح یکنواخت و صاف قابلیت پذیرش روکشهای خاص را دارد و به دلیل قیمت اقتصادی قابلیت تولید انبوه را دارد.
(High Density Fiberboard)HDF
فیبر با چگالی بالا دیگر متریال مورد استفاده در ساخت کابینت آنتی فینگر است که به دلیل مقاومت بالا در برابر فشار و رطوبت کاربرد دارد و به دلیل داشتن سطح محکمتر و ثبات ابعادی بالا برای روکشهای پیشرفته مثل FENIX عالی است.
PVC Foam Board
پیویسی فوم به دلیل داشتن خاصیت ضدآب و ضد قارچ و سبک بودن مناسب محیطهای مرطوب مثل آشپزخانههای صنعتی است و روکش آنتیفینگر به آن قابلیت شستشو میدهد.
Aluminum Composite Panels
پانلهای آلومینیومی با روکش ضد لک دارای طراحی مدرن هستند و سبک و مقاوم میباشند. این پانلها معمولا با لایه نانو یا پوشش پودری ضد لک همراه هستند و برای فضاهای اداری و لوکس مناسبند.
Natural Wood with Nano Coating
چوب طبیعی دیگر متریال محبوب برای ساخت کابینت آنتی فینگر است که با پوشش نانو یا روغنهای مخصوص ضد لک عملکرد خوبی پیدا میکند و دارای زیبایی طبیعی و جلوه لاکچری است.
انواع روکشهای ضد لک در کابینت آنتیفینگر
FENIX NTM (روکش فنیکس ایتالیا)
این روکش توسط فناوری نانو ذرات با واکنش حرارتی تولید میشود و ضد خش و ضد باکتری و فوقالعاده مات است که ظاهری نرم و لوکس به آن بخشیده است.
PET Matt (پت مات)
این روکش از نوع پلیاتیلن ترفتالات مات با پوشش محافظتی است که گزینهای اقتصادیتر محسوب میشود و سطحی مات و مقاوم در برابر خراش و لک دارد.
Acrylic Matt (اکریلیک مات)
این روکش توسط فناوری پلیاکریلیک مقاوم با روکش UV تولید شده و در عین اقتصادی بودن جذابیت بصری بالایی دارد. ظاهر مخملی و مقاومت مناسب در برابر لکه و خش از ویژگیهای آن است.
Super Matte PVC (پیویسی سوپر مات)
روکش PVC با لایه محافظ ضد لک قیمت مناسبی دارد و به شدت مات و شیک است.
Nano Coated Laminate (لمینت با پوشش نانو)
این روکش به کمک تزریق ذرات نانو بر سطح لمینتهای HPL تولید میشود و به دلیل مقاومت بالا در برابر لک برای فضاهای پر رفتوآمد مناسب است.
برندهای مطرح جهان در حوزه تولید کابینت ضد لک شامل برند Arpa Industriale ایتالیا، برند REHAU آلمان، برند AGT ترکیه و برند Alvic اسپانیا میشوند. از برند ایتالیایی Arpa Industriale به واسطه فناوری نانو ترموست و قابلیت ترمیمپذیری در لوکسترین پروژههای کابینتسازی استفاده میشود. برند آلمانی REHAU به کمک پلیمرهای خاص RAUVISIO Matt کابینتهایی با سطح ابریشمی و مات مناسب فضاهای مینیمال تولید میکند. برند ترک AGT از روکشهای مات آنتیفینگر برای تولید کابینتهای اقتصادی مناسب آشپزخانههای مدرن خانگی استفاده می کند و برند اسپانیایی Alvic به کمک روکشهای مات LUXE و ZENIT کابینتهای سفارشی با کیفیت بصری بالا مناسب فضاهای مینیمال تولید میکند.
تفاوت کابینت ضد لک با کابینت هایگلاس و MDF ساده در چیست؟
در این بخش سه نوع متداول کابینت یعنی آنتیفینگر یا ضد لک، هایگلاس یا براق و MDF ساده را در فاکتورهای کلیدی با یکدیگر مقایسه میکنیم:
مقایسه از لحاظ ظاهر و طراحی معماری
کابینت آنتی فینگر ظاهری مات و مخملی دارد و با ایجاد حس مدرن، لوکس و مینیمال برای سبکهای نئومدرن ایدهآل است. در حالی که کابینت هایگلاس با سطح بسیار براق و آینهای و درخشندگی بالا حس سردی منتقل میکند و مناسب فضاهای کوچک است. MDF نیز از لحاظ ظاهری، طراحی سادهای دارد و با روکش معمولی برای پروژه های اقتصادی خوب است.
مقایسه از لحاظ میزان براق بودن
کابینت آنتی فینگر کاملا مات با بازتاب نور بسیار کم و کابینت هایگلاس بسیار براق و آینهوار است. MDF نیز بسته به نوع روکش اغلب نیمه مات است.
مقایسه از لحاظ قیمت و نرخ تمامشده
کابینت آنتیفینگر به دلیل فناوری و روکش خاص از MDF و هایگلاس گرانتر است.
مقایسه از لحاظ دوام در برابر ضربه و رطوبت و مواد شوینده
کابینت آنتی فینگر در مدلهای باکیفیت مثل FENIX در برابر شویندههای ملایم و سایش و خراش و رطوبت مقاوم است. هایگلاس اما نسبت به ضربه و خراش حساستر است و سطح براق آن سریع آسیب میبیند. MDF نیز کمترین مقاومت را در برابر رطوبت و مواد شیمیایی و ضربه دارد.
مقایسه از لحاظ حساسیت به لک و اثر انگشت
در کابینت آنتی فینگر لک و اثر انگشت بهسختی دیده میشود و اصلا جذب نمی شود در حالیکه های گلاس بسیار لکپذیر است و MDF نیز لکه ها را جذب میکند اما به اندازه هایگلاس نشان نمیدهد.
مزایای پنهان کابینتهای ضد لک که معمولاً نادیده گرفته میشوند
کابینتهای آنتیفینگر فقط بهخاطر ظاهر شیک و ضدلک محبوب نیستند. پشت این فناوری مزایایی نهفته است که در نگاه اول به چشم نمیآید اما در تجربه روزمره خود را عیان میکند. در این بخش مزایای کابینت آنتی فینگر را بررسی میکنیم:
- کاهش چشمگیر نیاز به نظافت روزانه
- ثبات رنگ و مقاومت در برابر محو شدن به ویژه در برندهای FENIX ایتالیا و REHAU آلمان که مقاومت بالایی در برابر اشعه UV و تغییر رنگ دارند.
- ظاهر مدرن و مینیمال بدون انعکاس نور آزاردهنده که باعث جلوه آرامتر و حرفهایتر در آشپزخانههای پلان باز میشود.
- سازگاری فوقالعاده با آشپزخانههای پررفتوآمدی که کابینت در آنها دچار فرسایش زودهنگام میشود.
معایب کابینت ضد لک که باید پیش از سفارش در نظر بگیرید
با اینکه کابینت آنتیفینگر بهخاطر ویژگیهای خاصش بسیار محبوب شده اما مثل هر المان دکوراسیون دیگری خالی از ضعف نیست. معایب کابینت ضد لک چیست؟
- محدودیت در رنگبندی و طرحهای خاص نسبت به کابینتهای هایگلاس یا MDF رنگشده چرا که لایه آنتیفینگر تنها روی تعداد محدودی از رنگها و بافتها اعمال میشود و به دلیل گران بودن این کابینت اغلب برندها فقط رنگهای پرفروش و خنثی را تولید میکنند.
- محدود بودن برندهای تولیدکننده معتبر.
- قیمت بالاتر نسبت به MDF ساده یا هایگلاس به دلیل فرآیند پیچیده روکشکاری و وارداتی بودن.
- آسیبپذیری در برابر خش با کوچکترین تماس در مدلهای بیکیفیت به دلیل پوشش ضعیف.
- سختتر بودن ترمیم سطح در صورت آسیب و نیاز به تعویض کامل.
راهکارهای مراقبت از کابینت ضد لک برای افزایش طول عمر
کابینت آنتیفینگر اگرچه نسبت به دیگر متریالها لکهپذیری کمتری دارد اما مراقبت درست از آن میتواند طول عمر و زیبایی و عملکرد آن را تا سالها تضمین کند. اما راهکارهای مراقبت از کابینت ضد لک چیست؟
مراقبت از کابینت ضد لک
- استفاده از دستمال مایکروفایبر خشک یا مرطوب.
- پاککردن لکههای تازه بلافاصله بعد از ایجاد.
- استفاده از شویندههای مناسب برای انواع متریال آنتیفینگر.
- عدم استفاده از اسکاچ زبر، سیم ظرفشویی، دستمالهای کاغذی و برسهای نایلونی.
- نصب دستگیرههای مناسب برای جلوگیری از تماس مستقیم دست با سطح کابینت.
- جلوگیری از تماس مستقیم بخار و حرارت و استفاده از نوار محافظ یا روکش عایق در کابینتهای اطراف اجاق یا کتری.
- نصب آرامبند روی دربها برای جلوگیری از ضربه.
- خودداری از چسباندن برچسب یا مگنت.
این مراقبتهای کوچک در مورد کابینت آنتی فینگر مانع هزینههای بزرگ در آینده خواهند شد.
سرویس و ترمیم کابینت ضد لک در صورت آسیب یا تغییر رنگ
کابینت آنتیفینگر به واسطه فناوری ساخت پیشرفته و سطح ضد لک دوام بالایی دارد اما به شکل 100 درصدی از آسیبدیدگی در امان نیست. تکنیکهای ترمیم کابینت آنتی فینگر چیست؟
کابینتهای آنتی فینگر در صورتی که موارد زیر برای آن ها رخ دهد قابل سرویس و تعمیر هستند:
- ایجاد خراشهای سطحی و موضعی که با استفاده از کیتهای ترمیم سطح مات (Surface Repair Kits) و ابزار پولیش سرد از بین میروند.
- ایجاد لکههای مقاوم ناشی از چربی یا دود که با استفاده از پولیش تخصصی ماتکننده و اسپریهای مخصوص کابینتهای مات (بدون سیلیکون) از بین خواهد رفت.
- جدا شدن خفیف روکش در لبهها که به کمک تعویض روکش لبهها و نوار PVC یا ABS قابل ترمیم است.
- تغییر رنگ خفیف در اثر نور یا بخار که با استفاده از اسپری رنگ پلییورتان مات تا حدودی ترمیم میشود.
این کابینتها در صورتی که موارد زیر برای آنها رخ دهد قابل سرویس نیستند و درب یا پنل آسیبدیده باید کاملا تعویض شوند:
- ایجاد ترکخوردگی یا شکستگی روکش
- جداشدن کامل روکش از متریال اصلی
- تاببرداشتن مغز کابینت بر اثر رطوبت
- سوختگی ناشی از اجاق یا حرارت مستقیم
در صورتی که آسیب گسترده باشد (مثل فرو رفتگی عمیق یا شکستگی) تعویض درب آسیبدیده بهترین گزینه است.
جمعبندی
کابینت آنتیفینگر یا ضد لک یکی از بهترین انتخابها برای آشپزخانههای مدرن پرتردد و مینیمال امروزی است. این کابینتها بهواسطه فناوری نانو و روکشهای مات خاص از باقیماندن اثر انگشت و چربی و لکهها جلوگیری میکنند و در عین حال ظاهری خاص و لطیف و لاکچری دارند. قبل از خرید کابینت آنتی فینگر در مورد ضخامت روکش و ضمانتنامه و مقاومت در برابر خراش مطمئن شوید و مدلهایی را انتخاب کنید که با سبک دکوراسیون و نور آشپزخانه همخوانی دارند.
اگر به دنبال ترکیبی از زیبایی مدرن، دوام بالا و نظافت آسان در آشپزخانه هستید، کابینت آنتی فینگر میتواند بهترین انتخاب برای فضای داخلی منزل شما باشد. شرکت هیرکاناسازه با تجربهای تخصصی در زمینه طراحی دکوراسیون داخلی، بازسازی خانههای قدیمی و ارائه طراحی سهبعدی نما، آماده است تا با اجرای دقیق و خلاقانه، سبک زندگی جدیدی را برای شما خلق کند. همین حالا با ما تماس بگیرید و اولین گام را به سوی دکوراسیونی مدرن و کارآمد بردارید.
پاسخ دهید